Home

FeestLocatie

Informatie over de Woeste Hoeve als feestlocatie kan je vinden op hun eigen website.

Hieronder staat een artikel uit de weekend totaal over de geschiedenis van deze herberg. Op de bovenste foto zie je hoe de herberg er nu uit ziet.

Door: Huub Ummels

Woeste Hoeve, pleisterplaats in een wild en byster land(Aflevering 57)

"Woestehoef, pleisterplaats en gehucht op de Middel-Veluwe, provincie Gelderland, district Veluwe, 3uur N.O.van Arnhem, 2,5 uur Z.van Apeldoorn, ruim 1,5 uur van Beekbergen, met 6 huizen en 40 inwoners"

Woeste Hoeve thans

Aldus vermeldt het Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden van Van der Aa uit 1849.
Al is het gehucht nu grotendeels verdwenen, de pleisterplaats 'De Woeste Hoeve' staat er nog, zij het in gewijzigde vorm na verbouwingen in de vorige eeuw. Dit monument functioneert nu als café-restaurant onder de oude naam. Het pand is gelegen langs de eens zo drukke oude rijksweg van Apeldoorn naar Arnhem. Na de ingebruikneming van de A-50 ligt de oude weg er wat verlaten bij. Misschien juist daardoor, zonder dat drukke verkeer, is het bij de Woeste Hoeve nu goed toeven.

Boeiende historie

De historie van de Woeste Hoeve is lang en interessant. Reeds in de late middeleeuwen stond op deze plek een herberg, omgeven door een kleine enk met bouwhuizen, temidden van woeste gronden en zandverstuivingen. Bij de Woeste Hoeve lag een vennetje, een zogenoemde fles, waaruit het benodigde water werd verkregen. Het is nu drooggevallen en half verdwenen onder het talud van de nieuwe rijksweg. De Woeste Hoeve is ontstaan bij de kruising van de oude weg Arnhem-Apeldoorn en een hessenweg, die liep van Barneveld via Otterlo naar Steenderen aan de IJssel. Hessenwegen meden de dorpskommen, omdat de zware wagens schade konden aanrichten aan de toen nog onverharde dorpswegen. Daarom ook lagen op bepaalde afstanden pleisterplaatsen langs de hessenwegen, waar mens en dier konden worden verzorgd.
De hessenkarren waren forse wagens, met een huif overdekt en bespannen met drie tot vijf paarden.
Beroemde personen hebben de pleisterplaats Woeste Hoeve aangedaan. Onder meer Koning-Stadhouder Willem III, onderweg van of naar Het Loo. In 1811 was het keizer Napoleon die op weg van Het Loo naar Arnhem een lunch in de Woeste Hoeve gebruikte. Van dat bezoek is een uitgebreid verslag bewaard gebleven.

Muurankers

Blijkens muurankers in de frontgevel zou het huidige pand uit 1771 dateren. De aangebouwde doorrijstal is waarschijnlijk van oudere datum. De herberg was in 1890 nog met pannen gedekt en had een eenvoudig zadeldak. Verbouwingen in het begin van de vorige eeuw hebben het uiterlijk aanzienlijk veranderd. Zo is de kap gewijzigd en nu met riet gedekt. Het kan zijn dat de doorrijstal altijd een rieten kap gehad heeft.

De Woeste Hoeve in het begin van de vorige eeuuw (Foto's: Bureau Monumenten)

Valid CSS! Valid XHTML 1.1! albert.mietus.nl