<< >>

2003/6/27

README

dePTSer

Boekbespreking: Eric Meyer on CSS

Altijd al eens een paar mooie webpagina's willen maken? Eentje met stijl? Met 'Cascading Style Sheets' kan dat. En vanaf de 5-versies van de populaire browsers werkt dat ook echt.

Stylesheets zorgen ervoor dat je de inhoud (in HTML) en de opmaak (in CSS) van je pagina's kunt splitsen. Met oudere browsers was CSS een ramp; door de 'browseroorlog' moest je minimaal twee stijlen maken, één voor elke browser. En dan nog, je was gedwongen om, om de vele bugs heen werken. Volgens Eric Meyer is dat over; CSS2 wordt door alle browsers voldoende ondersteund, zodat 1 stylesheet voldoende is.

Er zijn veel gratis handleidingen over HTML en CSS. Zoals www.handleidinghtml.nl; elk statement is daar beschreven. Toch is een boek zoals 'on CSS' een aanvulling. Immers, het is met opmaak net als bij softwareontwikkeling. Als je alle C-statements kent, ben je nog geen programmeur. Kennis van CSS-codes is nodig; maar onvoldoende.

In het boek van Eric Meyer wordt structureel naar een doel gewerkt. Elk van de 13 hoofdstukken begint hiermee. "Hoe moet de pagina eruit zien?" Soms, zoals in hoofdstuk 1, ligt de layout vast en is slechts het omzetten in CSS gevraagd. Terwijl de opdracht van hoofdstuk 10 veel vrijer is: maak iets "you know, cool" en dat in paars.

Stap voor stap worden de stylesheets opgebouwd, met veel aandacht voor tussenresultaten en hoe een effect bereikt kan worden. Wat mij ook erg aansprak is de nijging om de CSS-code ook 'elegant' te maken.

Het boek is gedrukt in kleur, heeft veel schermafdrukken en bevat praktische tips in de kantlijn. Daardoor is het goed te volgen. Ook de op echte projecten gebaseerde beschrijvingen geven veel houvast. Hierdoor is het boek echt een aanrader voor iedereen die aan de slag wil met CSS. Als je het leest ben je enthousiast! Wil je meteen aan de slag; dat kan. Alle projecten, inclusief HTML, plaatjes en tussenresultaten zijn te downloaden: www.EricMeyerOnCss.com.

Inmiddels heb ik een leuke stylesheet; het werkt, ... bijna.
Er blijken nog enkele verschillen te zijn tussen IE en Netscape. En tussen Unix en Windows. Maar ik ben het met Eric eens: die vallen onder de categorie 'bugjes'; de browsers zijn niet echt incompatibel. Vannacht nog even nalezen over hoe we die bug kunnen omzeilen en dan moet het lukken. De echte test is dan natuurlijk om deze tekst, ook te 'designen' in CSS. Volgens de auteur kan dat; zijn website heeft dezelfde 'look and feel' als het boek. Eens kijken of ik het boek snap ...
Het resultaat kan je bewonderen op http://albert.mietus.nl/read.IT

albert

Het boek

Het boek dat hier besproken is, is:

Read Eric Meyer on CSS: Mastering the Language of Web Design Eric
A. Meyer
322 pagina's (juli 2002)
Macmillan Computer Pub; ISBN: 073571245X

Er is ook een vervolg; met dezelfde opzet en meer voorbeelden.

Gebruik

Al heb ik veel geleerd van het boek, het voornemen om de html-versie van dit artikel dezelfde "look and feel" te geven, is er nooit in daden omgezet.
Toch hoop ik dat deze nieuwe site een beetje laat zien dat ik er (7 jaar geleden) iets van opgestoken heb!


Download

De orginele publicatie is beschikbaar in pdf: Download the orginal pdf"/>