<abc xyz>

2005/05/0

ToolView

dePTSer

eclipse
http://Albert.mietus.nl/read.IT/ToolView/eclipse.html

Soms start je zomaar een oorlog. Bijvoorbeeld door te vragen naar iemands favoriete editor! Eerst was er 'vi', de eerste visual editor. Toen kwam 'emacs' en nu is er 'eclipse'. Er zijn keuzes en dus is er strijd. Niet alleen onderling maar ook met fans van 'MS-Visual'. Daarom hier een objectief verslag van meer dan een editor.

Kleur bekennen

Het maken van software heeft vele gezichten. Het meest zichtbare gezicht zijn de kleuren van de editor. Ooit werd deze 'syntax colouring' als franje gezien. Inmiddels wordt dergelijke visuele feedback alom gezien als een kwaliteit- en productiviteitverhogend middel.

Ook Eclipse heeft vele gezichten. Naast een editor is het een ontwikkelomgeving. Van oorsprong vooral voor Java. In die wereld is Eclipse ook het meest bekend. Maar ook alle andere talen worden ondersteund.

Vrijheid

Een voordeel van Eclipse is dat het vrijheid geeft. Eclipse is niet afhankelijk van één taal of platform. Het werkt op Unix, Linux, Windows en Max OS X, om maar eens een uithoek te noemen. Je kunt er zowel Java als C++ in schrijven. Maar ook html, php, C#, Objective-C en andere, onbekendere talen!

Eclipse werkt naadloos samen andere tools, zoals met CVS. Vele andere versiebeheer-systemen zijn ook mogelijk. Om dit te kunnen, wordt er gebruik gemaakt van 'plug-ins'. De integratie met andere ontwikkeltools, van compiler tot debugger, gaat tevens via dit plug principe. Dit kennen we al van bijvoorbeeld emacs en MS-Visual. Een groot verschil is echter dat Eclipse zowel commerciële als 'free' plug-ins kent. Hierdoor kunnen toolbouwers Eclipse gebruiken als GUI, maar toch commercieel actief zijn. Er zijn dan ook heel veel plug-ins.

Refactoring

Moderne software is vaak object oriented. Voor Eclipse is dat een uitgangspunt. Niet dat 'plain old C' onmogelijk is, maar dan heeft één van Eclipse sterkste punten, refactoring, minder zin.

Elke OO-taal heeft methods. Soms blijkt -achteraf- dat sommige niet zo handig benoemd zijn. Met Eclipse kunnen die dan met één druk op de knop hernoemd worden. Niet alleen in de class-interface; ook alle aanroepen en natuurlijk wordt de implementatiefile dan aangepast!

Andere onaardigheidjes lost het ook op. Juist omdat dit zo makkelijk gaat, is het mogelijk om de code leesbaar te houden. Met grep'en, knippen en plakken kan dit natuurlijk ook, maar dan is het zoveel werk dat het waarschijnlijk niet gebeurd. Eclipse heeft 'OO-kennis' ingebouwd voor dit soort werk; maar kan dat ook gebruiken om een grafisch overzicht te geven van de klassebomen.

Gevecht

Eclipse is een moderne, krachtige en veel gebruikte ontwikkelomgeving. Dat moderne zie je bijvoorbeeld terug in de omvang: 90Mbyte, en aan het benodigde geheugen. Want Eclipse is geschreven in de taal van de toekomst: Java. En werkt daardoor out-of-the-box op elke systeem.

Ik maak wel eens een grapje over Java, als taal van de toekomst: "dan wellicht wel, maar nu nog niet." Dat geldt zeker voor Eclipse. Zonder de nodige honderden MegaHertzen en met minder dan een half Gigabyte RAM, ga je een kleinschalig en persoonlijk gevecht aan. De religieuze oorlogen tussen vi, emacs, MS-Visual of Eclipse zijn dan nog te verkiezen. Want zonder geheugen ben je kansloos bij Eclipse!

Rubriek: ToolView

Elke ingenieur gebruikt tools en iedereen heeft zijn eigen voorkeur; vaak gebaseerd op wat er toevallig als eerste beschikbaar was. Zo ook de ICT-ingenieur. Ook hij gebruikt tools, softwaretools wel te verstaan. Daar zijn er oneindig veel van, waardoor kiezen erg moeilijk is. Veel handige tools worden niet gebruikt, eenvoudigweg omdat deze niet bekend zijn.

Het leren gebruiken van een tool kost tijd. Maar als je de naam en het doel van het tool kent, loont het gebruik al vaak de moeite. Het inleren en inzetten kost vaak minder tijd dan aanmodderen zonder goed tool.

In deze rubriek stel ik degelijke, handige tools voor. Meer weten?
albert

Door & more

De historie van Eclipse is kort. Het is een 'open' en 'free' product maar het heeft ook commerciële bedrijven achter zich staan. De bekendste is IBM, die veel van de opstartkosten betaald zou hebben. Slechts weinigen weten de echte feiten. Ook zijn er geruchten dat Eclipse vooral ontwikkeld zou zijn als tegenhanger van Microsoft's Visual Studio's. Iets wat dan meer dan gelukt is.

Uniek aan Eclipse is de wisselwerking tussen 'open' en 'commercieel'. Het framework is vrij beschikbaar, maar kan niets. Daarvoor zijn plug-ins nodig, waarvan er veel gratis beschikbaar zijn. Er zijn ook commerciële plug-ins. IBM's eigen ontwikkelomgeving is bijvoorbeeld gebaseerd op Eclipse, maar dan met de garantie van IBM en hun eigen toeters en bellen.

Meer lees je op: http://www.eclipse.org


Download

De orginele publicatie is beschikbaar in pdf: Download the orginal pdf"/>